Eve Yarasa Girdi. Nasıl Çıkartılır?

Özellikle yaz aylarında yüksekteki evlere girebilen yarasalar ev halkı için fazlasıyla telaş yaratabiliyor.

Yaz aylarında açık pencere ya da kapılardan yanlışlıkla girebilen yarasalar ev sakinlerine genelde korku-telaş verir. Günlük yaşamda görmeye pek de alışık olmadığımız yarasalar eve girdiğinde genelde tek olurlar. Eve girmeleri açık bir pencereden gerçekleşir ve girdikten sonra tavana paralel olarak hızla daireler çizmeye başlarlar. Korktukları için insanlara yaklaşamayan yarasalar eğer çıkacak yer bulamazlarsa uzun süre panik halinde daireler çizerek sağa sola çarpmaya devam eder.

Eve giren yarasa nasıl çıkartılır?

Eve yarasa girdiğinde öncelikle odada ne kadar pencere varsa sonuna kadar açılmalıdır. Perde, sineklik gibi engeller ortadan kaldırılmalıdır. Ardından odadaki ışık kaynaklarını söndürüp odadan ayrılın. Odada kalmanız uzmanlarca tavsiye edilmez. Bunun sebebi yarasalar kuduz mikrobu taşıyıcısıdır ve ısırdıklarında size de kolaylıkla bulaşabilir. Fark edilemeyen bir bulaşma durumu kısa sürede bireyleri ölüme götürebilir.

Işıkları söndürüp odadan ayrıldıktan sonra sessiz olarak camları ve odadaki sesi kontrol etmeniz gerekir. Eğer yarasa halen evin içindeyse uçmasından ve sağa sola çarpmasından ses gelecektir. Bu sırada sizin sesinizi duyarsa korkarak telaşlanacak ve çıkış yolunu bulamayacaktır.

Karanlıkta kaldığı odada çarpa çarpa doğru yolu bulacak ve sonunda evinizden çıkacaktır. Bu süre 1 ile 3 saat arasında değişebilir.

Önemli Not: Eğer yarasanın pencerelerden çıktığını görmediyseniz odadaki hareketsizliği ciddiye alıp odada normal yaşamınıza devam etmeyi denemeyin. Çünkü yorularak ya da çarpıp düşerek perde aralarına, dolap arkalarına düşmüş olabilir. Ses kesildikten sonra odanın her köşesini çubuk ile kontrol ettikten sonra odada uyuyun. Hatta o gece yarasa giren odada kalmayın, gün doğduğunda temizliğinizi yaptıktan sonra odaya girin.

Yarasa Evden Çıkmıyor Ne Yapmalıyım?

Eğer eve giren yarasa tüm uğraşlara rağmen çıkmıyorsa itfaiyeyi arayarak durumu izah edin. Yarasaya zarar vermek istemediğinizi, kendi canınızın da tehlikede olduğunu anlatın. İtfaiye ekipleri gereken müdahaleyi yapacaktır. Yurt genelinde daha önceki bu gibi durumlara itfaiye personeli tarafından yardım edilmiştir.

Lütfen yarasalara bilinçsizce şiddet uygulamayın, onların da eko-sistemde önemli paya sahip olduğunu unutmayın.

Yarasa

Yarasa giren ev nasıl temizlenir?

Yarasa evinizde uzun süre telaşlı şekilde gezdiğinden ve hastalık taşıma riskinden dolayı odayı iyi bir temizlikten geçirmeniz önerilir. Yarasalar bu süre zarfında dışkılarını bırakmış olabilir. Salyalarını da dönme esnasında odanın farklı yerlerine sıçratmış olabilir. Bu gibi pislikleri alkol ya da kolonya ile temizleyip eğer açıkta yiyecek, içecek varsa imha etmelisiniz.

Kendinizi kontrol edin

Yarasa eve girdiğinde siz de evdeyseniz ve onu sonradan fark ettiyseniz işlem sonunda vücudunuzu bir başkasına dikkatlice kontrol ettirin. Siz farkında olmadan sizi ısırmış ise derhal acil servise gidin ya da 112 nolu telefonu arayıp konuyu detayları ile aktarın.

Yarasa neden eve girer?

Yarasalar hava kararmaya başlamasından itibaren gökyüzünde uçmaya ve avlanmaya başlayan hayvanlardır. Gündüzleri uyur geceleri avlanırlar. Bu avlanma sırasında fazla alçalıp yolunu kaybedebilir ve evinize girmiş olabilir. Ki belki de her gün pencerenizin yakınından geçiyor ve yoluna devam ediyordu. Bugün biraz saptı ve kendini pencerenizde buldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için reklam engelleyiciyi (ad-blocker) kapatır mısınız?