Hamilelerin Kaçınması Gereken 10 Şey

Hamilelik dönemi; anne ve bebek sağlığı açısından yeme – içme, davranışsal hatalar ve yanlış bilgilendirilme veya bilgisizlik sonucunda kimi zaman tehlikeli durumlara yol açılabilen bir süreç…

Yazımızda hamilelik dönemi içerisinde zararlı olabilecek, doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgiler derledik.

Hamileyken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bu maddeler dikkatle incelendiğinde; süreç boyunca ve sonrasında anne – bebek sağlığının korunmasına yardımcı olacaktır.

Hamileyken sigara ve alkol kullanımı

Anne ve bebek, birbirlerine kordon bağıyla bağlı olduklarından, annenin kanına karışan her madde bebeğe aktarılıyor. Sigara içerisinde bulunan kanserojen maddeler ve nikotin bebeğin kanına karışma olasılığına sahip.

Alkol tüketimi bebeğin gelişimini olumsuz etkiler. Sigara ve alkol kullanılan gebeliklerde; zeka geriliği, organ yetmezliği, erken doğum, bebek ölümü gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle uzmanlar; hamilelik dönemi ve sonrasındaki emzirme döneminde sigara ve alkol tüketimine son verilmesini öneriyorlar.

Hamileyken aşerdiğinizde yedikleriniz

Aşerme; hamilelik sırasında bireyler; hormon değişimleri dolayısıyla çok fazla açlık hissi duyumsamaya başlarlar. Aşerme durumu bu süreçte açığa çıkmaya başlar. Doktor tavsiyesi ile yeme alışkanlıklarının kontrolü yapılabilir. Ancak bu dönemde ‘bir kereden bir şey olmaz’ zihniyeti de ortaya çıkmaya başlar.

Süreç boyunca tüketilen tüm yiyeceklerin yararı kadar, zararı da olabileceği unutulmamalıdır. Kaçınılması gereken belirli gıdalar mevcuttur. Bunlardan başlıcaları şu şekilde belirtilebilir:

  • Tuz: Hamilelerde aşırı ödem oluşumuna sebebiyet verir. ayrıca aşırı tüketim durumunda Hamilelik Zehirlenmesi (preeklampsi ) durumu oluşabilir.
  • Şeker: Aşırı tüketimi; düşük tehlikelerine, bebekte diyabet hastalığına, sarılık gibi hastalıklara neden olur.
  • Asitli içecekler: Besin değeri olmayıp çok fazla şeker barındırdıklarından, annenin kilo almasına neden olurlar. Alınan fazla doğum kiloları doğum sürecini olumsuz etkiler.
  • İşlenmiş gıdalar: İşlenmiş gıdalar özellikle hamile hanımların uzak durması gereken başlıca besinlerdendir.

Hareketsiz Kalmak

Spor; bilinçsiz yapıldığında hem hamileler hem de normal bireyler için tehlikeli boyutlara gelebilir. Hamilelik döneminde yapılan spor; doğum kasılmalarına yardımcı olurken, bebeğin gelişimi için de faydalı olacaktır. Ancak bir uzman gözetiminde yapılması gerektiği de unutulmamalıdır.

Hamilelikte Stres

Hamilelik dönemi anne açısından bakıldığında, hormonsal düzeylerin değişmesinin yanında duygusal değişimlerinde ağır olduğu bir dönemdir. Bu nedenle, dış etmenlerden gelen aşırı stres ve sinir durumları hamilelik dönemini olumsuz etkileyebiliyor. Düşük tehlikesi, erken doğum gibi sonuçlar doğurabiliyor. Uzmanlar bu dönemler de anne adaylarının aşırı stres ve sinir ortamlarından uzak durmalarını, kendilerini rahatlatabileceğini düşündükleri faaliyetlere yönelmelerini öneriyor.

Çay ve Kahve Tüketimi

Hamilelik döneminde anne adaylarının tansiyonları yüksek sınırlarda seyreder. Aşırı çay veya kahve tüketimiyle birlikte tansiyon daha da artabileceğinden bu durum anne adaylarını olumsuz etkileyebiliyor. Ayrıca kahve bebekte aşırı idrar üretimine sebep olduğundan, fetüste sıvı kaybına neden olabiliyor.

Aşırı Yemek Tüketimi

Anne adayı; hamileliği boyunca ortalama bir insanın kalorisine ek olarak 300 -400 kalori tüketmesi yeterlidir. Hamilelik bahanesiyle fazla tüketim yapılması durumunda, doğum sürecinde alınan her kilo hem anne adayını hem de bebeği doğum esnasında tehlikeye sokmaktadır.

Aşırı Sıcak ve Güneş

Hamileliği boyunca hormonsal düzeni değişen anne adayının tansiyonunu stabil tutması pek mümkün değildir. Aşırı sıcak ortamlarda anne adayı aşırı terleme yapacağından bebeğin susuz kalabileceği, annenin tansiyonu düşmesi sonucu fetüs içerisinde sıvı dengesizliği oluşabileceği de unutmamalıdır.

Bilgisayar ve Cep Telefonu Kullanımı

Bilgisayar ve cep telefonlarında radyasyon oranı günümüz teknolojisi sayesinde minimize ediliyor. Ancak bu aletlerin uzun süreli kullanımında bebek de radyasyona maruz kalacağından gelişiminde problemler oluşabiliyor.

Yatak Odası

Anne adayı; vücudunda fazladan enerji üretmek zorunda olduğundan bol oksijene ihtiyaç duyar. Bu yüzden fotosentez yapan bitkilerin yatak odalarında bulunmamasına özen göstermeleri gerekmektedir.

Kıyafetler

Hamilelik dönemi boyunca anne adayının rahat kıyafetler giymesi önerilir. Annenin uterus bölgesine baskı olmamasına dikkat edilmeli, seçilen kıyafetler mümkün olduğunca bol seçilmelidir.

Yazımızı paylaşarak herkese ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için reklam engelleyiciyi (ad-blocker) kapatır mısınız?