Hurmanın Faydaları

Çoğu zaman yararlarından habersiz yediğimiz hurma, aslında birçok faydaya sahip. İşte size 12 maddede hurmanın faydaları

Çoğu zaman yararlarından habersiz yediğimiz hurma, aslında birçok faydaya sahip. İşte size 12 maddede hurmanın faydaları

Hurma Çekirdeği

Hurmanın içi kadar çekirdeği de faydalıdır. Hurma çekirdeğinde bol miktarda glikoz, kalsiyum ve protein bulunur. Hurma çekirdeğini tüketmeden önce ilaçlı bir tedavi görüyorsanız doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

Hurma insan vücudunun zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10’dan fazla element içermektedir. DNA’ları ve hücreleri yenileme özelliğine sahip hurma; şeker, protein, lif ve yağ dışında birçok mineral ve vitamini de bünyesinde bulundurmaktadır. Bu nedenle bilim adamları hurmanın bir insanın sadece su ve hurmayla yıllarca yaşayabileceğini öngörmektedir. Hurmanın insan sağlığına faydaları oldukça fazladır Şimdi bu faydaları inceleyelim;

Hurmanın Faydaları

Hurmanın Hafızaya Faydaları

Hurma bağırsaklarımızda bir vitamin türü olan Retinal’e dönüşerek Beta-karoten içerir. Beta-karotenin hafıza kaybına iyi geldiği bilinmektedir.

Hurmanın Gözlere Yararları

Bu eşsiz meyve gözleri kuvvetlendirir ve parlatır. A vitamini içerdiğinden hurma tüketen insanlarda gece körlüğü pek görülmez.

Hurmanın Kalp ve Damarlara Faydaları

Damar sertleşmesini engeller ve kanı temizleyerek tansiyonu düzenler. Hurma tüketmek kalp krizi riskini azaltır.

Karaciğere Yararları

Aynı damarlar gibi karaciğeri temizleyerek safra taşını yok eder.

Mide ve Bağırsaklar

Hurmada su, tuz, potasyum, sodyum ve glikoz bol miktarda bulunduğu için ishal gibi durumlarda mide/bağırsak düzenleyici olarak kullanılabilir. Ayrı olarak da ülsere iyi geldiği bilinmektedir.

Hurma yemenin kemiklere faydaları

Bol miktarda kalsiyum ve fosfat içerdiğinden kemik sağlının korunmasında yardımcı olur.

Hurmanın Doğuma Faydaları

Özellikle hamileler için son zamanlarda sık sık tavsiye edilen bir meyve olan hurma; rahim adalesini kuvvetlendirerek doğumun ağrısız ve kolay olmasını sağlar.

Emzirme

Süt hormonlarını çalıştırarak anne sütünün çoğalmasını sağlar bu nedenle emziren annelere tavsiye edilir.

Hurmanın Cilde Faydaları

Hurma suyu ile cilde pansuman yapılırsa cildi besler ve cilt lekelerini yok eder.

İktidarsızlık ve Kısırlık İçin Hurma;

Hurma özü sperm sayısını ve hareketliliğini arttırarak kısırlığa/iktidarsızlığa iyi gelmektedir.

Antioksidan Kaynağı

En güçlü antioksidan kaynağıdır. Soğukta bekletilen hurmalarda antioksidan miktarı yükselir. Antioksidan hücre hasarını ve buna bağlı birçok hastalığı önlemektedir.

Ayrıca hurma sigara kullanan insanlarda balgam söktürücü, nefes borusu temizliği ve öksürük önleyici olarak kullanılabilir.

Hurma

Hurma Nedir Nasıl Yetişir?

Hurma sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir. Yetişmesi için su ve sıcaklık çok önemlidir. Su ve sıcak bir arada olmaz ise meyve vermez. Her ağaçtan 40-100 kg hurma elde edilir. Bir hurma ağacının ömrü yaklaşık olarak 60-70 sene civarındadır. Hurmanın farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bilinen anlamda “Arabistan Hurmaları” ülkemizde yetişmemektedir ancak farklı türleri ülkemiz de başlıca Adana, Hatay, Trabzon, Antalya, Mersin, Alanya, Manavgat bölgelerinde yetiştirilmektedir.

Oruç Tutarken Tok Tutan Besinler

0/5 (0 Reviews)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir