Polen Alerjisi Nedir?
Polen alerjisi, saman nezlesi, saman alerjisi ya da alerjik rinit adlarıyla bilinen Nisan - Haziran arasında sıkça görülen alerji türüdür. Belirtileri halsizlik, hapşırık, burun akması ve göz sulanmasıdır.
Alerjik rinit burun akıntısına, göz kaşıntısına ve burun tıkanıklığına neden olur. Toz akarları, evcil hayvan tüyleri, iç ve dış mekan küf sporları veya ağaç, çimen veya yabani ot polenlerinin neden olduğu mevsimsel veya kalıcı olabilir.
Bir alerjenle temas ettiğinizde, vücudunuz istilacı ile savaşmak için histamin adı verilen kimyasallar üretir. Histaminler semptomlarınıza neden olur.
Bahar Alerjisi Nedir?
Bahar alerjisi, soluduğunuz havadaki bir şeye karşı aşırı tepki nedeniyle burnunuzun kaşındığı, aktığı veya tıkandığı bir durumdur. Polen alerjisini tetikleyen şeylere alerjen denir ve bunlar arasında polen, toz akarları, küf, hayvan tüyü ve sigara dumanı bulunur. Bunlar, vücudunuzun histamin gibi kimyasallar salgılamasına neden olan bir bağışıklık sistemi tepkisini tetikleyerek burnunuzun iç yüzeyini kaşıntılı ve sulu hale getirir.
Hem mevsimsel hem de çok yıllık (yıl boyu süren) alerjiler geliştirebilirsiniz. Sahip olduğunuz alerji türü, belirtilerinizin ne zaman ortaya çıkacağını belirler: Mevsimsel rinit, polenlerini yılın farklı zamanlarında salan bitkilerden kaynaklanır. Mevsimsel alerjiniz varsa, belirtileriniz ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin havada olduğu ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında alevlenecektir. Ayrıca güçlü kokular veya kirlilik tarafından da tetiklenebilir. Çok yıllık alerjik rinit toz akarları, küf ve hayvan tüyü gibi iç mekan alerjenleri tarafından tetiklenir.
Alerji testleri, rinitinizi tetikleyen alerjenlerin belirlenmesine yardımcı olabilir. Deri testinde, doktorunuz cildinize küçük miktarlarda çeşitli alerjenler yerleştirecektir. Sizden bölgeyi kaşımanız veya delmeniz istenecek ve doktorunuz cildinizin nasıl tepki verdiğini gözlemleyecektir. Ayrıca antikorlarınızı ölçmek ve neye alerjiniz olduğunu öğrenmek için radyoallergosorbent assay (RAST) testi adı verilen bir kan testi de yaptırabilirsiniz.
Rinitin teşhis edilmesi zor olabilir, çünkü genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi diğer durumlarla karıştırılır. Ancak rinitiniz alerjiden kaynaklanıyorsa, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve zaman içinde alerji iğneleri yapılmasını içeren immünoterapi ile kontrol altına alınabilir.
Üç ana rinit türü vardır: alerjik olmayan, kronik ve mevsimsel. Alerjik olmayan rinit alerjenlerden kaynaklanmaz ve hasta olmak ya da çok sıcak veya soğuk olmak gibi herhangi bir faktör tarafından tetiklenmez. Kronik rinit, bazı ilaçların yan etkileri (burun dekonjestan spreyler gibi) veya uyku apnesi için kullanılan sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinelerinin uzun süreli kullanımı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca sinüzit ya da kulak enfeksiyonları gibi başka bir tıbbi durumun belirtisi de olabilir.
[pinterest-image message=”Saman Nezlesi Nedir? Tedavisi Var Mı?” align=”center” image=”https://tutarkibu.com/wp-content/uploads/2024/04/polen-alerjisi-nedir-2.jpg”]Tetikleyiciler
Rinit sadece burun akıntısı değildir – yaşam kalitenizi etkileyebilir. Ve teşhis edilmesi zor olabilir. Ancak semptomlarınızı zaman içinde takip ederseniz, doktorunuzun tetikleyicileri bulmasına yardımcı olabilir.
Alerjenler, bağışıklık sistemi bunlara tepki verdiğinde rinite neden olur. Alerjenler çoğu insan için zararsızdır ancak bağışıklık sistemi bunların istilacı olduğunu düşünür ve istilacı alerjenlere saldıran doğal kimyasallar salgılayarak vücudu savunmaya çalışır. Histamin adı verilen bu kimyasallar burun tıkanıklığına, gözlerde ve burunda kaşıntıya neden olabilir.
Bahar alerjisinin yaygın nedenleri arasında yatak takımları, şilteler ve halılarda yaşayan küçük canlılar olan toz akarları ve hayvanların dökülen deri hücreleri olan evcil hayvan tüyleri yer alır. Riniti tetikleyebilecek diğer alerjenler arasında küf ve sigara dumanı bulunur. Alerjik olmayan rinit ayrıca hamilelik sırasındaki hormon değişikliklerinden (hamilelik riniti) veya septum deviasyonu gibi burun kanallarındaki fiziksel kusurlardan da kaynaklanabilir. Diğer tetikleyiciler ise burun zarlarını tahriş edebilen dekonjestanlar ve burun spreyleri gibi ilaçlardır.
Alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, teşhis ve tedavi için aile doktorunuza görünün. Doktorunuz size belirtileriniz hakkında sorular soracak ve fiziksel bir muayene yapacaktır. Belirtileriniz belirli bir süre boyunca düzenli olarak ortaya çıkıyorsa, doktorunuz alerji testi önerebilir. Bu genellikle bir deri iğnesi testini içerir. Doktorunuz ön kollarınızın veya sırtınızın derisine ticari bir alerjen özü damlası uygulayacaktır. Ardından, kabarıklık ve alevlenme reaksiyonu – kızarıklıkla çevrili düzensiz beyaz bir alan – yaratan bir cihazla cildinizi delecektir.
Alerji testi pozitif çıkarsa, doktorunuz muhtemelen radyoallergosorbent assay (RAST) adı verilen bir kan testi yapmak isteyecektir. Bu test, belirli alerjenleri tanımlayan antikorları test eder. Alerjileriniz belirlendikten sonra bunlardan kaçınabilirsiniz ve rinitiniz iyileşir. Soğuk algınlığının aksine, alerjiler yalnızca alerjenler havada olduğu sürece devam etme eğilimindedir. Soğuk algınlığı ise haftalarca veya aylarca sürebilir.
Polen Alerjisinin Belirtileri
Bu rahatsızlığın belirtileri;
- Burun akıntısı veya tıkanıklığı,
- Burun, boğaz, gözler ve kulaklarda kaşıntı,
- Hapşırma,
- Halsizlik yer alır.
Burun akıntısı, soğuk algınlığı veya grip sırasında üretilen kalın mukusun aksine genellikle ince ve suludur. Kaşıntı, saman nezlesinde soğuk algınlığı veya gripten daha yaygındır ve zaman zaman çok şiddetli olabilir. Alerjisi olan kişilerin gözleri de kaşınır ve bu da gözlerde tahrişe ve kızarıklığa (alerjik konjonktivit) yol açabilir.
Semptomları hafif veya şiddetli olabilir. Alerjik rinit belirtileri, alerji tetikleyicisine ve kişinin buna ne sıklıkla maruz kaldığına bağlı olarak birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Alerjik rinit, semptomların her zaman ortaya çıktığı kronik bir sorun da olabilir.
Burun, akciğerlere girmeden önce her dakika beş ila sekiz litre havanın şartlandırılmasından sorumludur. Nem ekler, havayı ısıtır ve partikülleri hapsederek akciğerlere girmelerini önleyen büyük miktarlarda mukus üretir. Ayrıca koku alma duyusuna sahiptir ve kokuları algılayan duyusal sinirlerle kaplıdır.
Alerjenler burunla temas ettiğinde, bağışıklık sistemi hücreleri histamin ve lökotrienler gibi kimyasallar salgılayarak tepki verir. Bu kimyasallar kan damarlarının şişmesine ve burnun tıkalı hissetmesine neden olur. Ayrıca hapşırma ve kaşıntıya da neden olabilirler ve burnun diğer normal fonksiyonları bozulur.
Alerjik olmayan rinit semptomları alerjen olmayan maddelerden kaynaklanır ve aynı derecede rahatsız edici olabilir. Soğuk hava veya ani nem düşüşü gibi hava değişiklikleri ile ortaya çıkabilirler. Ayrıca baharatlı yiyecekler, alkol ve stres tarafından da tetiklenebilirler. Alerjik olmayan rinit, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) ve tiroid sorunları gibi tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir.
Saman nezlesi veya mevsimsel alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz saman nezlesi ve alerjik riniti fizik muayene ve hasta öyküsü yoluyla teşhis edebilir. Deri delme testi, alerjik riniti tetikleyen spesifik alerjenleri tanımlamak için en güvenilir yöntemdir. Test, ticari olarak hazırlanmış bir ekstrakt damlasının ön kola veya sırta yerleştirilmesini ve ardından damlanın deriye batırılmasını içerir. Test edilen alerjene karşı alerjiniz varsa, cildinizde kızarıklıkla çevrili düzensiz beyaz bir alandan oluşan bir kabarıklık ve alevlenme yanıtı gelişecektir.
Bahar Nezlesi Tedavisi
Alerjik rinit semptomları hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Tedavi edilmediği takdirde, bu durum uyku ve konsantrasyonu etkileyebilir ve genel bir sinirlilik hissine yol açabilir. Neyse ki, hastalar için alerji ilaçları ve ev ilaçları da dahil olmak üzere birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Alerjik rinit için en etkili tedaviler, uzun vadeli semptom rahatlaması sağlamak amacıyla bireyin semptomlarına ve yaşam tarzına göre uyarlanır.
Hafif veya şiddetli olabilir, semptomlar aralıklı veya sürekli olarak ortaya çıkabilir. Hafif alerjiler tipik olarak hapşırma, burun akıntısı ve göz kaşıntısına neden olur. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı veya sinüs basıncına da neden olabilirler. Hafif alerjilerin teşhis edilmesi zor olabilir ve bazen soğuk algınlığı veya griple karıştırılabilir. Şiddetli alerjilerin belirtileri daha dramatiktir ve burundan nefes almada zorluk, boğazda tıkanma ve göğüste boğulma hissi içerebilir. Bunlara sinüzit, egzama ve astım da eşlik edebilir.
Alerji hastaları genellikle reçetesiz satılan antihistaminikler ve burun salin spreyleri ile rahatlama bulabilirler. Ancak, bu ilaçlar önemli bir rahatlama sağlamazsa, bir alerji uzmanını ziyaret etmek düşünülmelidir. Fiziksel muayeneye ek olarak, bir alerji uzmanı hastanın geçmişini gözden geçirecek ve semptomlarının kesin nedenini belirlemek için testler yapacaktır. Bazı durumlarda, septum deviasyonu veya nazal polipler gibi yapısal anormallikleri değerlendirmek için burnun dahili endoskopik muayenesi gerekebilir.
Oral ikinci nesil H1 antihistaminikler (örn. desloratadin [Aerius], feksofenadin [Allegra], loratadin [Claritin] ve setirizin [Reactine]) alerjik rinit için ilk basamak farmakolojik tedavidir. Bu ilaçlar eski birinci nesil antihistaminiklerden (örneğin, bromfeniramin maleat [Dimetan], klorfeniramin maleat [Klor-Tripolon] ve klemastin [Tavist-1]) daha güçlüdür. Bu yeni ilaçlarla semptomların iyileşmesi alerjik etiyolojiyi düşündürmektedir.
Alerjik rinit için diğer tedaviler arasında salin solüsyonu ile nazal irrigasyon, reçeteli intranazal kortikosteroidler ve lökotrien antagonistleri bulunmaktadır. Bazı insanlar bitkisel takviyeler ve akupunktur gibi doğal tedaviler kullanarak da rahatlama bulmuşlardır.
Alerjik riniti yönetmenin anahtarı, onu tetikleyen alerjenlere maruz kalmaktan kaçınmaktır. Bu, evinizi düzenli olarak temizlemek ve polenlerin yoğun olduğu zamanlarda pencereleri kapalı tutmak gibi çevresel kontrol önlemleriyle gerçekleştirilebilir. Dışarı çıkmadan önce antihistaminik almak ve toz akarlarını uzaklaştırmak için yatmadan önce duş almak da önemlidir.