Çay İçmenin Faydaları
Ülkemizde çay özellikle kahvaltıların ve akşam yemeği sonrasının vazgeçilmezlerindendir. Gün içerisinde her an bir bardak çay için vakit ayrılabilir.Çoğunlukla aşırı çay-kahve tüketiminin sağlığa zararları hakkında bilgiler verilir. Oysa çay içmenin sağlığa faydaları oldukça fazladır. Fazlasının vücudumuz için zararlı olduğu söylenen çay tam tersine vücudumuzu olumlu yönde etkiler. Bu etkileri öğrendikten sonra artık siz de çekinmeden çayınızı yudumlayabileceksiniz.
Çayın Faydaları Nelerdir?
- İlk olarak günde içeceğiniz 3-4 bardak siyah çay inme riskini azaltacağından daha sağlıklı çalışan bir kalp demektir.
- İçindeki bazı maddeler sayesinde kansere karşı doğal bir tedavi yöntemidir ve özellikle kadınlarda meme kanseri riskini düşürdüğü bilinmektedir.
- Eğer kemik ağrılarından şikayetçi iseniz yine doğal ilaç niteliğindeki çayın faydalarını göz ardı etmemelisiniz. Çünkü çay düzenli tüketildiğinde kemiklerinizi güçlendirerek sağlıklı olmanızı sağlar.
- Tip-2 şeker hastalığınız varsa günde tüketeceğiniz 1-2 bardak şekersiz çay şeker seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.
- İçeriğindeki polifenoller sayesinde enzim ve bakteri oluşumunu önlediği için diş plaklarının oluşumunu önleyerek ağız sağlığınıza katkıda bulunur.
- Özellikle karın bölgenizdeki yağlanmadan şikayetçi iseniz çay kilo kontrolünde en büyük destekçiniz olacaktır.
- Yine içerdiği L- theanine sayesinde stres seviyenizi azaltarak odaklanmanıza yardımcı olur.
- Ayrıca bağışıklık sisteminizi düzenleyerek mide ve bağırsak rahatsızlıklarının iyileşmesine etki eder. Kan akışına yardımcı olduğu için sizi zinde ve enerjik yapar.
Çay İçmekten Korkmayın
Sanılanın aksine aşırıya kaçmadan düzenli olarak tüketildiğinde çayın zararından çok vücudunuza faydası vardır. Burada önemli olan çay içerken şeker miktarını fazla kullanmamak mümkünse en aza indirmektir. Çünkü fazla şeker tüketirseniz çaydan fayda sağlamak yerine fazla şekerden vücudunuza zarar verebilirsiniz. Görüldüğü üzere doğru bir şekilde tüketildiği zaman çay zararlı değil aksine faydalıdır.