Diyette Yapılan Hatalar

Bireylerin bilinçsiz zayıflama istekleri çoğu zaman sorunlar oluşturabilmekte. Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için diyette yapılan 7 yanlış konulu bir yazı hazırladık.

İnsanların diyet yaparken sağlığına zarar verdiğini maalesef uzmanlar sık sık dile getiriyor. Bu yanlışlar içerisinde onlarca madde var fakat en önemlilerini bu yazımızda sizler için listeledik.

Fazlalık Miktarı

Vereceğiniz kilo vücut ağırlığınızın %5’inden fazla ise çok dikkat etmek gerekir. 5,10,20 kg gibi yüksek rakamlarda kilo verirken mutlaka bir doktor kontrolünde olmanız gerekir. Çünkü uygulayacağınız diyet ve spor programı vücudunuzun bütün hormonsal dengesini değiştirecek olup, metabolizma faaliyetlerinde sorun yaşayabileceğiniz anlamına gelir.

Az kalori doğru değildir

Kalori insan vücudunun günlük enerji ihtiyacını karşılar. Bu kalorileri tükettiğimiz besinlerden alırız. Günlük 1000 kalori altında uygulanan, hızlı zayıflama diyetleri saç dökülmesine, kas kaybına ve benzeri birçok probleme neden olabilir.

Kas kaybı yaşarken vücudunuz hacimsel olarak küçülür. Bu da zayıfladığınızı düşündürebilir. Ancak unutmayın ki vücudunuzda ne kadar az kas varsa metabolizmanız o kadar yavaş olur.

Uzun süreli diyet

İnsan vücudunun başyapıtları arasında yer alan demir ve B12 eksikliği, uzun süreli diyetlerde ortaya çıkar. Genel olarak bir diyet 2 aydan fazla sürmemelidir. Kansızlık, saç problemleri, hafıza problemleri, yorgunluk ve halsizlik ortaya çıkabilir.

Açlık diyeti

Özellikle atlanmaması gereken günün ilk öğünü kahvaltıdır. Aç kalarak kilo vereceğinizi düşünmek büyük bir yanlıştır. Ölümle dahi sonuçlanabilir. Çünkü insan vücudunda en zor eriyen şeyler yağlardır. Bu yağları eritmek için hareket etmek, spor yapmak gibi ihtiyaçlarınız doğacak. Enerjinizi karşılamak için mutlaka bir şeyler tüketmelisiniz.

Tek yönlü diyetler

Sadece protein, protein ve karbonhidrat ağırlıklı diyetler de aynı şekilde sağlığınıza zararlıdır. Çünkü insan metabolizması her türlü gıdayı eritip sindirecek ve içerisinden vitamin, mineralleri emme işlemini yapabilecek potansiyele sahiptir. Protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenebilirsiniz ancak yanında diğer şeyleri tüketmeyi unutmamak kaydıyla.

Zayıflama hapları sağlıklı mı?

Diyetisyeniniz tarafından verilse dahi, sağlık bakanlığı onaylı olsa dahi, eczacınız dahi önerse kesinlikle bu ürünlere itibar etmeyiniz.

Tozlardan uzak durun

Protein tozu ve benzeri şeyler aşırı protein içerir. Kas çalışmaları yapmıyorsanız karşılığını veremez ve ürik asit yüksekliği, kolesterol gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Ruh sağlığı

Uygulayacağınız diyet, nefsinizi düşünür cinsten olsun. Zayıflayacağım ya da formda kalacağım diye psikolojinizi bozmanın manası yok.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için reklam engelleyiciyi (ad-blocker) kapatır mısınız?