Votkanın faydaları ve zararları

Kökeni Rusya olan alkollü içecek Votkanın başta stres, diş ağrısı ve nefes kokusu gibi rahatsızlıklara fayda ettiği bilinir. Zararları da mevcuttur.

Kökeni Rusya olan alkollü içecek Votkanın başta stres, diş ağrısı ve nefes kokusu gibi rahatsızlıklara fayda ettiği bilinir. Zararları da mevcuttur.

Votka, alkollü bir içecektir ve uzun vadede sağlığa zararlıdır. Bu yazı yalnızca bilgi vermek için oluşturulmuştur. Alkol önerilmez.

Votka, kendi anavatanında %40 alkol ile üretilen bir alkollü içecektir. Bilindiği üzere her yerde aynı alkol oranı ile satılmaz. Avrupa’da standardı %37,5 olmakla birlikte %30’lara kadar düştüğü de görülmektedir.

%40 alkol oranlı bu alkollü içeceğe Rusya, Polonya ve Ukrayna’da rastlayabilirsiniz.

Sek içilebileceği gibi farklı içeceklerle de karıştırılarak içilebilen çok seçenekli bir içecektir.

Sek içmek dışında diğer bir seçenek de aromalı votkalardır. Bunlar; zencefil, tarçın, limon, kırmızı biber, vanilya ve bazı meyveler ile oluşturulmuş aromalı alkollü içecek de mevcuttur. Bu aromalar dünyanın farklı bölgelerinde değişiklik göstermekte ve her yerde bulunmamaktadır.

Bunun yanında Votka Martini, Votka Tonik ve Bloody Mary gibi ünlü kokteyllerin de hazırlanmasında katkı sağlar.

Votka, yağ barındıran bir içecek ile karıştırılmadığı sürecek karbonhidrat ve şeker içermeyen bir içecektir. Ayrıca zararlı kolesterol ve yağ bakımından nötrdür.

Son yıllarda yapılan özel araştırmalarda makul miktarda içildiğinde kimi olumlu etkileri ortaya çıkmıştır. Bunlar;

Votkanın Faydaları Nelerdir?

  • Stresi azaltır

Alkollü içecekler arasında en sakinleştirici olanlarındandır. Gevşetir, rahatlatır ve stresi alır. Düşünsel yetiyi azaltma etkisinin yanında yorgunluğu da azaltır.

  • Baş ağrısını dindirir.

Bir önceki başlıkta da belirttiğim gibi yorgunluk ve stresi azaltır. Baş ağrısı da bu durumlara benzer olduğundan baş ağrısını da azaltma etkisine sahiptir. Yine düşünme becerisini kısıtlama etkisi vardır.

  • Diş ağrısını hafifletir

Tüketildikten bir süre sonra sinirleri hissizleştirdiği için vücuttaki birçok hafif ağrıyı da dindirir. Diş etinin üzerine pamuk ile uygulanan votka, kısa süreli ağrı kesici etkisine sahiptir.

Votkanın Faydaları

  • Kalp sağlığına faydaları

Votkanın kalp ve damar sağlığına faydaları bilinmektedir. Bu etkileri ile kalp krizi ve felci önler. Serbest kan akışını sağlar ve düzenli kan dolaşımına yardımcı olur. Kan pıhtılaşmasını önler. Ayrıca vücuttaki iyi kolesterol miktarına da katkı sağlar.

Cilt temizliği ve cilt gözeneklerini açmak için kullanılmaktadır. Sıkılaştırıcı etkisi vardır. Akne ve sivilceleri dindirir, kurutur. Saç derisindeki toksinleri yok ederek sağlıklı saç uzamasına yardımcı olur. (saça fiziken uygulanmalıdır)

  • Antiseptik faydaları

Enfeksiyon gelişimini önlemek için faydalı bir ilaç niteliğindedir. Özellikle hayvan ısırıklarında kullanılabilir. İçerdiği alkol ile yarayı sterilize eder.

Votkanın kullanım alanları

  1. Temizlik maddesi olarak kullanılabilir
  2. Kuru temizleme için uygun bir sıvıdır.
  3. Yağ sökücü etkisi vardır.

Zararları Nelerdir?

Yukarıda saydığımız faydaların yanında sık ve yüksek miktarda kullanıldığında her alkollü içecekte olduğu gibi votkanın zararları da vardır.

Votkanın Zararları

  • Beyin işlevlerini azaltır
  • Karaciğer ve pankreas gibi organlara zarar verir.
  • Bağışıklık sistemini zayıflatır.
  • Çok fazla alındığında adrenalin hormonunu uyardığından dengesiz davranışlara yol açar.
  • Yorgunluk ve halsizlik verir.
  • Doğurganlığı ve bebek ihtimalini en aza indirir.
  • İktidarsızlaştırır.
  • Göz ve beyin senkronizasyonunu bozar. Bu yüzden kazalara neden olur.
  • Mide bulantısına neden olur.
  • Baş döndürür, görme ve anlama yetisini azaltır.

Özetle, alkollü içecekler sağlığa zararlıdır. Gördüğümüz gibi zararları faydalarından daha fazladır. Alkollü iken araç kullanılmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için reklam engelleyiciyi (ad-blocker) kapatır mısınız?