Çocuk Gelişimini Etkileyen 7 Madde

Bilindiği üzere bir çocuğun ilk eğitimi ailede; ailede ise öncelikle anne de başlar…

Her çocuk için bu aynıdır. Çocuklar; tutarlı, sorunsuz, anlayışlı ebeveynler ile birlikte iyi bir eğitim aldığında iyi bir gelişime sahip olacağı gibi tam tersi sürekli sorun yaşanan, aile içi tartışmaların sık yaşandığı aileler de ise sorunlu yetişecek ve gelişimini tam olarak sağlayamayacaktır. Aile; iyi bir birey yetiştirebilmek için çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü temel eğitimin verildiği ve düzgün gelişimlerin sağlanabilmesi en ilk olarak aileden geçmektedir.

Bebeklikten başlayarak çocuk gelişiminde önemli olan noktalar şu şekilde sıralanabilir:

Anne – Çocuk Bağı

1- Anne-çocuk iletişimi her çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir. Her birey için değişmeyen nokta; daha dünyaya bile gelmeden hatta henüz görmeden tanışılan ilk canlı şüphesiz ki Annedir. Doğduktan sonra da ilk ve en büyük destekçi yine annedir. Bu sebeple annesi ile iletişimi düzgün ve sorunsuz olan çocukların, annesi ile iletişimin de sorun yaşayan çocuklara oranla gelişimleri daha sağlam olacaktır.

Anneye duyulan güven ve ondan alınan dönütler ile bireylerin öz güvenleri beslenmekte ve hayatının ileriki süreçlerinde daha sağlam atmaları mümkün olabilmektedir.

Babaların kattığı güven hissi

2- Baba faktörü ikinci planda kalsa da önemli. Çocuklarıyla ilgilenen, konuşan, onları dinleyip anlamaya çalışan babaya sahip olan çocuklar ile anlayışsız, sürekli bağıran ve çocuklarıyla konuşmayıp onu anlamaya çalışmayan babaların çocukları birbirlerinden oldukça farklı olacaktır. Babası ile doğru iletişim kuramayan çocukların öz güveni düşük ve psikolojik sorunlar yaşaması muhtemeldir.

Aile içi huzur

3- Aile içi şiddet yaşamak da çocukları olumsuz etkiler. Anne ve babası sürekli tartışan, kavga eden çocuklar, hayatlarının diğer alanlarında da ( okul, arkadaşları ile ve benzeri ) mutsuz olacaklardır.

4- Anne ve babanın boşanma durumu da çocuğu olumsuz etkileyeceğinden bu gibi durumlar da çocuğu en az zarar görerek kurtarmak gerekir. Anne ve babası boşanan çocuk annesinde kalacaksa; babasının onu terk ettiğini ve sevmediğini düşünebilir. Ya da tam tersi babasında kalacaksa bu kez de annesinin onu sevmediği ve terk ettiği duygusuna kapılabilir. Bu sebeple bu tarz durumlarda çocukla hem anne hem de baba ayrı ayrı özel olarak konuşarak bu durumu anlatmalı aynı zamanda bir pedagogdan yardım alınmalıdır.

Kardeş

5- Aileye yeni katılacak bir bebek; ilk çocukta kıskançlık gibi duygular oluşturabileceğinden, alışılması gereken bu yeni durum çocuğa güzel bir şekilde anlatılmalıdır. Gerekirse profesyonel destek alınabilir.

Boşanma Hali

6- Boşanan anne ve babaların başkalarıyla evlenmesi durumunu da çocuk kabullenmekte zorlanabilir. Bu konular hassasiyet gerektireceğinden çocukların psikolojisi düşünülerek ve bir uzmandan yardım isteyerek aşılmalıdır.

7- Aileden sonra çocuk gelişimini oldukça yüksek oranda etkileyecek bir diğer faktör ise hiç şüphesiz çevredir. Çevre deyince aklınıza arkadaş, komşu, okul ve bu gibi aile dışında kalan her şey gelebilir. Sağlıklı bireyler yetiştirmek isteyen herkes; çocuklarına iyi örnek olamayan ve zarar verecek her türlü çevreden uzak tutmalıdırlar. Sorunlu çevre; çocuğun ileri ki hayatında tamir edilemeyecek yaralara sebep olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için reklam engelleyiciyi (ad-blocker) kapatır mısınız?