İshale Ne İyi Gelir?
İshale iyi gelen yöntemler ve besinler hakkında bilgi alın. Doğal tedavi yöntemleriyle ishalden kurtulun. Sağlıklı kalmak için ipuçları. Şimdi öğrenin!
Günlük hayatı olumsuz etkileyen, bünyeyi fazlasıyla yoran bir rahatsızlık olan ishal hakkında detaylı bilgiler ve tedavi yöntemleri…
İshal, yetişkinlerde ve çocuklarda tehlikeli boyutlara gelebilen bir durumdur. Bu nedenle mutlaka önemsenmesi gerekir. İshalin oluşma nedeni farklılık gösterebilir. Bazı bakteriler ve virüsler ishale neden olur. Kimi hastalıkların belirtilerine ek olarak bir belirti anlamında ishal ortaya çıkabilir.
Bozuk ve bayat gıdaların tüketilmesi, gıda zehirlenmeleri de ishale neden olmaktadır. İshal, vücutta ciddi bir su kaybına ve buna bağlı halsizliğe yol açar. 1 günden fazla süren ve şiddetli seyreden ishal durumlarında acilen doktora gitmekte fayda vardır. Su kaybının telafi edilmesi hastanede hızlı bir şekilde serum müdehalesi ile mümkün olacaktır.
Diğer yandan bazı ilaçlarla da ishalin kısa sürede kesilerek vücutta tahribat yapmasına engel olunabilir. İshal için kullanılan ilaçlar mutlaka doktor kontrolünce verilen ilaçlar olmalıdır.
İshalken Beslenme
Rahatsızlık ortaya çıktığında, ishal tedavisi için doktora başvurulmalı ve nedeni tespit edilmelidir. Doktor kontolünün ardından doktorun verdiği ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır. Bunlara ek olarak, vücudun su kaybettiği bilinmeli ve bol sıvı tüketimi yapılmalıdır. İshal süresince bol su, ayran ve posalı meyvelerin taze suları içilebilir. Halk arasında tavsiye edilen asitli içecekler, sanılanın aksine ishale olumlu etki yapmaz. İçerdikleri kafein ve diğer maddelerle bu içecekler bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle ishalken gazlı içeceklerden uzak durulmalı ve tüketiminden kaçınılmalıdır. Hazır meyve suları da tercih edilmemelidir. Taze sıkılmış meyve suları daha uygun olacaktır.
İshale iyi gelen besinler
Bu dönemde bolca muz tüketilebilir. Muz meyvesi, ishal üzerinde olumlu etkilere sahiptir. İshal süresince, yağlı gıdalardan özenle kaçınılmalıdır. Yağlı ve soslu gıdalar ishalin şiddetini artıracaktır.
Diğer yandan yine sindirimi zor olan gıdaların da bu dönemde olumsuz etkisi olur. Sindirimi kolay, hafif ve yağsız gıdalar tüketilmelidir. Hafif çorbalar tercih edilebilir. Bu sayede hem gıda alımı ve tokluk sağlanır, hem de sıvı ihtiyacı karşılanacaktır.