Şarabın Faydaları ve Zararları

Büyük çoğunluğun merak ettiği şarabın faydaları konusuna ve şarabın zararları sorularına sizler ile birlikte değindik.

Şarap bilinen en eski içki türüdür. Ham maddesi üzüm olan şarabın rengini de yine kullanılan üzüm belirler. Üzümün mayalanması ve fermente edilmesiyle meydana gelen şarap kırmızı, beyaz ve pembe olarak karşınıza çıkmaktadır. Şarap yapmak için öncelikle toplanan üzümler ezilir ve mayalandırılır. Mayalanma sonucu alkole dönüşen üzüm suyu şarap halini alır. Şarabın en iyi içim zamanı 10 yıldan sonradır. 10 yıl geçtikten sonra şarap daha lezzetli bir hal alır. 40 yıla kadar da saklanıp tüketilen şaraplar bulunmaktadır. Üretim ve muhafaza şekillerine dikkat ederek şarabın uzun yıllar saklanmasını sağlayabilirsiniz.

Şarabın Faydaları

Şarap diğer alkollü içkiler gibi tabi ki sağlığa zararlıdır. Ama bunun yanında içeriğinde bulunan maddelerin özelliği ve mayalanma gibi doğal bir yöntemle meydana geldiğinden vücut için şarabın faydaları da mevcuttur.

  • Şarap kalp ve damar sağlığı için faydalıdır. Çünkü kan damarlarının etraflarında yağ oluşumunu engeller. Bu sayede damar tıkanıklığını önler. Ayrıca kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesinde de katkı sağlar.
  • Safra kesesi ve böbreklerde taş oluşumunu önler. Düzenli ve günlük olarak aşırı olmamak şartı ile içilen şarap safra kesesinde ve böbreklerde taş oluşumunu engeller ve azalmasına katkı sağlar.

şarabın faydaları

  • Bünyeden bünyeye değişiklik göstermekle birlikte; hafif sarhoşluk hissi verdiğinden rahatlama meydana getirir. Bu sayede yorgunluğu ve vücuttaki ağrıları azaltır.
  • Depresyon ve Alzheimer hastalıklarının oluşmasını engeller. Şarabın içinde bulunan maddeler sinir hücrelerinin korunmasını sağladığı için depresyon bunama gibi sorunları önler. Beyinde oluşan Alzheimer hastalığına neden olan sorunları ortadan kaldırarak sinir hücrelerinin kendini yenilemesini sağlar.
  • Yaşlanmayı geciktirir. Mayalanma sonucu ortaya çıkan birçok madde vücuda zindelik katar ve yaşlanm belirtilerini azaltarak yavaşlatır.
  • Kan pıhtılaşmasını önler. Kan pıhtılaşması damar tıkanıklıklarına sebep olduğundan şarabın kanı inceltme ve yoğunluğunu azaltma etkisinden yararlanılabilir.
  • Ayrıca diyabet hastalığında da gerilemeye katkı sağlayarak hastalığın gelişme sürecini yavaşlatır.
  • Şarap ayrıca kanser, kemik ve diş sağlığı gibi daha birçok alanda fayda sağlamaktadır.
  • Bütün bu faydalarından yararlanılmak istenirken dikkat edilmesi gerekilen şarabın nasıl ve ne kadar kullanılması gereğidir.

Şarabın Zararları

Şarabın zararları gereğinden fazla kullanıldığı zaman ve nasıl içileceğine dikkat edilmediği durumlarda ortaya çıkar.

  • Yemekten hemen sonra içilmesi yenilenlerden önce mideye ulaşması damarlara zarar verir ve kanın akışını bozar. Bu da kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
  • Şarabı hızlı içmek de damarlar ve sinirlere zarar verdiği için tehlikelidir.
  • Şarap içerken su katmak mideyi çalışamaz hale getirir ve terleme sorunu yaratır.
  • Şarabın fazla tüketilmesi sarhoşluğa neden olduğu için insanlarda sersemlik ve geçici bilinç kayıplarına neden olur. İnsan vücudu için gerekli olan uyku düzenini bozar ve hayatın olumsuz bir şekilde akmasını sağlar. Çünkü istenmeyen duyguların açığa vurulması ile karşılaşılır.

Şarabın zararları

  • Fazla tüketildiğinde aşırı alınganlık, duyarlılık, duygusallık ve hafıza sorunları meydana gelebilir ki bu durumlar sosyal hayatı olumsuz etkiler.
  • Sürekli kullanımda aile bağlarının zayıflamasına sebep olur.
  • Tüketildikten sonra kesinlikle araç kullanılmamalıdır.

Bunun gibi durumlarla karşı karşıya gelmemek için şarabı ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır.

Hatırlatmak isteriz ki Şarap ve tüm alkol içeren içecekler sağlığa zararlıdır. Kullanılması tavsiye edilmez. Sitemizde yer alan yazı yalnızca bilgi vermek amaçlıdır. Tıbbi bilgi olarak kabul edilmemelidir, tüketilmeden önce aile hekiminize başvurmanız tavsiye edilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için reklam engelleyiciyi (ad-blocker) kapatır mısınız?