Tütün Ürünlerine Tekrar Başlamamak İçin İpuçları
Günümüzde insan yaşamına büyük zarar veren tütün ve tütün ürünleri yüzünden her yıl yüz binlerce insan hayatını kaybediyor, felç oluyor ya da kangren yüzünden uzuvlarını kaybediyor. Sigara gibi tütün mamüllerinin zararı yalnızca içene değil çevresine ve maddi durumuna da büyük etki ediyor. Özellikle küçük çocuğa sahip olan ailelerin mutlak suretle kaçınması gereken sigara maddesinden kurtulabilenler için tekrar başlamamalarını sağlayacak 15 ipuçu. Bu maddelere dikkatli şekilde uyarak kısa sürede sigarayı hayatınızdan tamamen çıkartacak ve tekrar başlamayacaksınız inşallah. Lütfen yazımızı paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız. Sağlıklı günler dilerim.
Sigarayı bıraktıktan sonra yapılacaklar
-
Sık sık soğuk su için
Sigarayı bıraktıktan sonra ağzı meşgul etmek için bir pipet ile sürekli soğuk olmak kaydıyla su için. Ağızda birkaç saniye beklettikten sonra yutarak bu işlemi uygulayın.
Kısa aralıklarla besinler tüketin. Bu, sigaraya olan ihtiyacı azaltacak ve beyni meşgul edecektir. Kilo alımını engellemek için sağlıklı ve yağsız beslenin.
Sigarasız hayatın avantajlarını not edin
Sigarayı bıraktıktan sonra bir anda birçok avantaja sahip olacaksınız. Bunları not ederek sık sık kendinizi motive edebilirsiniz. Örneğin, maddi açıdan ayda ortalama 300-500 TL arasında kar edeceksiniz. Artık kötü kokmayacak, insanların yanınızdan kaçması gibi durumlara maruz kalmamış olacaksınız. Daha enerjik olacak ve yediklerinizin lezzetine varacaksınız. Bu liste uzadıkça “iyi ki” demeye başlayacak ve daha motive olacaksınız. İyi ki’lerinizi listeleyin ve paylaşın…
-
Günde 4-5 kez diş fırçalayın
Sigarayı bıraktıktan hemen sonra ağzınızın artık kötü kokmadığını fark edeceksiniz. Ama sarartılar kalacak. Bu yüzden dişlerinizi günde 4-5 kez fırçalayarak beyazlığa geçiş dönemini hızlandırabilirsiniz.
-
Alkolden uzak durun
Sigarayı bıraktıktan sonra alkol tüketen insanların sigaraya tekrar döndükleri görülmüştür. Alkol, iradeyi yıkan bir maddedir. Bu yüzden iradenize sahip çıkarak alkolü de uzun bir müddet kullanmamalı ve sigaradan tamamen kurtulmalısınız. Geçmişte sigara içme eylemi, alkol ile birlikte yapıldığından vücut ve bünye ikisini birlikte isteyecektir. Bu yüzden alkolden uzak durun.
-
Sigara içilen ortamlarda bulunmayın
Sigaraya tekrar başlamamak için onu çağrıştıran, onu hatırlatan ve dürtü uyandıran şeylerden ve mekanlardan uzak durmanız birinci önceliktir. O yüzden sigara içilen ya da kokan yerlerde bulunmamanız gerekir. Bunun için sigara yasak olan yerleri tercih edebilir, restoran ve kafelerde sigarasız bölümde oturabilir ve alışveriş merkezleri gibi kapalı ve havadar yerlerde gezebilirsiniz.
-
Sigarayı bıraktıran nedenleri hatırlayın
Sigara, genellikle hayatımızdaki değerli şeylerden ayrılmamıza neden olduğundan onları sürekli hatırlatacak notlar ya da fotoğraflar hazırlayın. En değerli varlıklarınızdan ayrılmamak için sigaraya geri dönmeyin. Mesela aile fotoğraflarınızı gün içinde bulunduğunuz birkaç yere yerleştirin.
-
Günlerinizi dolu dolu geçirin
Egzersiz, kitap okuma ya da aileniz ile geçireceğiniz zamanlarda beyin meşgul olacağından sigara dürtünüz uyanmayacaktır. Her gün fiziksel olarak aktivitelerde bulunmak özellikle sigarayı bıraktıktan sonraki bir ay için çok önemlidir.
-
Etkinlik takvimi oluşturun
Sigaraya tekrar başlamamak için ipuçları listemizde sizi meşgul edecek ve sevdiklerinizle vakit geçirmenizi sağlayacak etkinlikler planlar hazırlamak var. Böylece her gününüz dolu olacak ve bu plan dahilinde sigaraya zaman ayırmayacağınızdan daha sağlıklı bir hayata adım adım yürümüş olacaksınız.
-
Ağzınızı kullanın
Sigara içme arzusunu tetikletmemek için ağzınızda bir şeyler olsun. Bu çekirdek, kuruyemiş, şekersiz sakız ya da doğal şekerlemeler olabilir.
-
Kafeinden uzak durun
Kafein, insanları daha da gergin ve stresli yapar. Nikotin bağımlılığını destekleyen nikotin içerikli içeceklerden uzak durun. Bunlar çay, kahve gibi besinlerdir. Kahveyi bir süreliğine tamamen bırakın. (çok zorlanırsanız azaltın) Çayı ise çok açık içebilirsiniz. Kola ve soğuk çay gibi içecekleri de bir müddet bırakın.
-
Kendinizi kandırmayın
Elektronik sigara, kafeinsiz sigara gibi yanıltıcı şeyler ile kendinizi kandırmayın. Bu gibi maddeler ile sigarayı bırakan görülmemiştir. Tütün ve tütün ürünlerinden kati suretle uzak durun.
-
Stres ve negatif duygulardan kaçın
Bireyler genellikle stres ve negatif duygulara kapıldığında sigaraya sarılır. Bu yüzden stresten uzak durun. Kendinize o ortamlardan çıkarmak için sebepler bulun. Eğer maç izlerken strese giriyorsanız izlememeyi tercih edin. Arkadaşlarınızla tartışmayın ve kafanızı bu durumlara çok takmayın.
-
Yıldırıcı arkadaşlardan uzak durun
Size destek olmak yerine sigaraya geri dönmenizi isteyen arkadaşlarınız varsa onlar ile ilişkilerinizi gözden geçirin ve mümkünse birkaç ay görüşmeyin. Bu gibi arkadaşlar gereksiz ve dalga geçici cümleler ile sizi tahrik ederek sigaraya dönmenize sebep olabilir. Size sigarayı anımsatan yerlerden ve kişilerden uzaklaşın.
-
Gece hayatından uzaklaşın
Gece hayatı genellikle sigaralı ortamlara yönlendirdiğinden bu gibi mekanlardan uzak durun. Aynı zamanda alkol potansiyeli de olan bu mekanlar size alkolü teşvik edecektir. Bunun yerine geceleri düzenli uykuyu tercih edin. Sürekli su içmeyi unutmayın.
-
Sarsıntılara hazırlıklı olun
Size bu durumun çok ağır geldiği zamanlar olacaktır. Bu durumlarda sevdiklerinizi, ailenizi ve sigarasız hayatın size kattığı güzellikleri düşünün. Sigaranın zararlarını ve negatif etkilerini not ettiğiniz yazıları okuyun.
Bu kararınız için tebrik eder, muvaffakiyet dileriz. Lütfen yazımızı paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayınız. Sağlıklı günler dilerim.