En Sevilen Türk Tatlıları

Bayramlarda, kutlamalarda ve diğer özel günlerde sık sık ikram ettiğimiz 8 Tatlı tarifi

Türk Mutfağının Vazgeçilmez Tatlıları

Türk mutfağının olmazsa olmazı 8 tatlıyı sizler için derledik.

Baklava

Bir tepsi baklava

İnce ve kat kat yufkaların arasına konulan ceviz, fıstık, badem gibi yöreye göre değişkenlik gösterebilmekte olan malzemelerin yufkalar arasına konduktan sonra fırında pişirildikten sonra soğuk baklavanın üzerine ılık şerbet veya sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbet dökülerek yapılır. Gaziantep baklavaları dünyaca meşhurdur.

Kabak Tatlısı

Bal kabağı, helvacı ya da kestane kabaklarının şeker ve dövülmüş ceviz ile birleşimi ile yapılan Türk Mutfağında önemli bir yere sahip olan hafif bir tatlıdır. Aydın ve Sakarya yörelerinde yaygın yapılır.

Künefe

Kadayıf ve peynirin fırında pişirildikten sonra üzerine şerbet ilave edilmesi ile yapılan, Doğu Akdeniz yöresinde yaygın olan ve özellikle “Antakya” ili ile özdeşleşmiş, yaygın bir tatlıdır.

Şekerpare

Tabakta şekerpare tatlıları

Hamurunun üzerine pişirmeden önce tuzsuz istenilen kuru yemiş konduktan sonra (fındık, badem gibi.) fırında pişirilen ve pişimine müteakip şerbet dökülerek servis edilen bir tür tatlı.
Tarif için tıklayın

Sütlaç

Pirincin şekerli su ile pişirilmesinden sonra üzerine süt ilave edilerek kaynatılmasından sonra servis kaplarına koyulduğu ve soğuduktan sonra üzerine (tercihe göre) tarçın konarak görsel zenginliğin sağlandığı, sütlü tatlılar gurubunda anılan, hafif, şerbetsiz tatlıdır.
Zerde

Gaziantep, Şanlıurfa, İstanbul, Konya, Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne illerimizde yaygın olan pirinçli suyun pişirilmesinden sonra içine kızamık şekeri ve karanfil atılarak servise hazır hale getirilir.

Güllaç

Güllaç sıcak süt ile gül suyu ile elde edilen sıcak karışımın güllaç yaprakları üzerine dökülmesinden sonra bu yaprakların orta kısmının ceviz ile döşenmesi ile yapılır. Çarpıcı renklere sahip meyve ve kuruyemişler ile de süslenebilir.

Tulumba Tatlısı

Tulumba tatlısı

Kızartılan hamurun şerbet içine daldırılarak yapılan maliyeti düşük ve yağ, un ve şeker bakımından zengin olması nedeni ile kalori değeri yüksek bir tatlıdır.
Tarif için tıklayın.

Lokum

Ev yapımı lokum

İçerisinde barındırdığı sitrik asit (veya tartarik asit veya potasyum) nedeni ile evde yapıma uygun olmayan, ek olarak şeker, nişasta ve suyun malzeme olarak kullanıldığı, çeşitli aromalar ile tadının isteğe göre değiştirilebildiği, “Turkish Delight” deyiminin oluşmasına neden olan ve Türk Mutfağının en köklü tatlılarından birisi.

Revani

Tabakta bir porsiyon revani tatlısı

Osmanlı Devleti’nin Ermenistan’ın “Erivan” kentine yönelik fethi nedeni ile “Revani” adını verdikleri, yumurta, yoğurt, şeker, irmik, un ile yapılabilir.

0/5 (0 Reviews)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir